Κλονίζεται η ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα

Κλονίζεται η ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα

Αρ. Πρωτ. 5380/21.10.2010

Προς Υπουργούς:

- Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

- Εξωτερικών

 

Σοκαριστικά  είναι τα στοιχειά που φέρνει στη δημοσιότητα η Οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) για τη χώρα μας σε ότι αφορά στην ετήσια λίστα της οργάνωσης όπου και καταγράφεται ο  δείκτης και το επίπεδο σεβασμού της  ελευθερίας του τύπου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα από την 35η θέση που κατείχε, κατρακύλησε στην 73η για το έτος 2010, σε διάστημα μόλις ενός έτους, γεγονός που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ελευθερία του τύπου και κατ΄ επέκταση για τη δημοκρατία.   

Στη δυσχερή αυτή θέση οδήγησαν τη χώρα μας περιστατικά προπηλακισμών δημοσιογράφων, επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, αλλά και η γενικότερη πολιτική και κοινωνική αναταραχή που επικρατεί στη χώρα μας.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο σε ότι αφορά στον σεβασμό της ελευθερίας του τύπου με χώρες όπως η ΠΓΔΜ που βρίσκεται στην 68η θέση ή η Αλβανία που βρίσκεται στην 80η θέση, πλήττει την εικόνα της χώρας μας και σε διεθνές επίπεδο, καθώς μεταφέρει στο εξωτερικό το μήνυμα μίας ασταθούς και επικίνδυνης χώρας.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο  Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη διασφάλιση της ελευθερίας του τύπου και της ασφάλειας των λειτουργών της ενημέρωσης στη χώρα μας;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να διασκεδάσει στο εξωτερικό τις εντυπώσεις και το αρνητικό κλίμα περί ελευθερίας του τύπου στην Ελλάδα;

Απαντήσεις Υπουργείων